Magyar
Romana
English
Góbé Csárda 
   
Online foglalás 
   
Szálló 
   
A szálló étterme  
   
Belsõ parkoló  
   
Rendezvények 
   
Programajánlat  
   
Tanulmányút diákoknak
 
   
Bemutató videó  
   
Képgaléria  
   
Környék 
   
Elérhetõség 
   
 
 
   
Tanulmányút diákoknak

Nagyváradot Szent László királyunk alapította egy káptalan, majd püspökség létrehozásával. Az általa elkezdett székesegyház a középkori világ egyik legnagyobb bazilikájává vált. Lovagkirályunk mellett még fél tucat koronás fő nyugszik a nagyváradi földben. Luxemburgi Zsigmond idejében a sárteke sorrendben harmadik számú búcsújáró helye volt a Körös parti város. Itt találkozott Mátyás korában a pápa, a császár és a Szent Korona viselőjének követe. Kettőszáz éven keresztül az akkori világ origója "a zérus délkör" Nagyváradon keresztül haladt.

Püspöki székhelyként Kárpát-medencénk legjelentősebbje a város, később katonai központ jellege, szintúgy meghatározó. Az 1660-as Nagyvárad elfoglalásával végződő ostrom védőinek önfeláldozása vetekszik az egri hősökével.

A XVIII század második felében épült római katolikus központ - székesegyház, püspöki palota, kanonok sor - méltó az egykori csillogáshoz, monumentális építkezéshez.

A Nagyváradon született vagy munkálkodott jelentős személyek sora igen hosszú: Báthory Gábor, Báthory Zsigmond, Nagysándor József, Pázmány Péter, Szigligeti Ede, Szilágyi Dezső, Teleki Mihály, Tisza Kálmán, Dayka Margit, Knézy Jenő, Szacsvay Imre, Ady Endre, Juhász Gyula, és még hosszan sorolhatnánk.

A jelenlegi városközpont a XIX.-XX. század fordulóján épült, ahol az eklektikus-szecessziós épületek párjukat ritkítják. Ady nem véletlenül nevezte "Pece parti Párizsnak" a pezsgő irodalmi életű Holnaposok városát. Irodalmi életünk másik kiválósága, Arany János, a közeli Nagyszalonta szülötte, ahol emlékmúzeuma is működik.

Góbé csárda/panzió berendezését a székely székek szerinti festett bútorok, őstörténet képek, nemzetünk címerei, rovásírásos szobaelnevezései is alkotják. Mindezekrol a csárda gazdája szívesen mesél az érdeklődőknek. A panzióban ízes székely-magyar ételektől kap erőre a kedves vendég.

-----------------------------------------------------------------------------

Diákcsoportok esetén a szállás 15 € / éjszaka. Ez magába foglalja a reggelit is.

Nagyvárad és környékének - képzett vendégvezető általi - bemutatása a diákcsoportok számára ajándék.

További választható programainkat lásd a Programajánlat menüpont alatt.

Félpanziós ellátás is igényelhető (szállás + reggeli + vacsora), ennek ára 6000 ft / fő / éjszaka.

Kérés esetén ebédet is módunkban áll biztosítani.

Szállásfoglalás igénylése esetén hívja a következő telefonszámok egyikét:

+ 40  (0)259  413513
+ 40  (0)359  431115

vagy küldjön levelet a gobe.csarda@yahoo.com elektronikus postacímre.